Pijn in voorvoet/ voorvoetklachten
Voorvoetklachten komt veel voor. Van vermoeide voorvoeten tot aan helse pijnen.
Uw podotherapeut analyseert de oorzaak en geeft u advies.
De volgende klachten zijn kenmerkend voor pijn onder de voorvoet (meestal hebt u niet alle klachten):
- Scherpe, stekende of brandende pijn onder de kopjes van uw middenvoetsbeentjes. De pijn kan onder de middelste kopjes zitten, maar ook juist onder het kopje achter de grote teen;
- Pijn die erger wordt door lopen en lang staan en verbetert door rust;
- Pijn die uitstraalt naar de tenen;
- Een doof gevoel of tinteling in de tenen;
- Het gevoel alsof de sok opgerold zit onder de voet;
- Klachten die verergeren bij lopen op blote voeten;
- Klachten die verergeren bij het lopen op nauwe schoenen of schoenen met hoge hak;
- Veel eelt onder de voorvoet;
Wat is pijn onder de voorvoet?
In de voet zitten vijf middenvoetsbeentjes, die lopen van ongeveer het midden van uw voet (de wreef) tot net achter de tenen. Het eerste middenvoetsbeentje, achter uw grote teen, is korter en dikker dan de andere vier, die zijn meestal ongeveer even lang. De uiteinden van de middenvoetsbeentjes noemen we de kopjes. Het gedeelte van de voet waar deze kopjes zitten, dus net achter de tenen, heet de bal van de voet.
Pijn onder de bal van de voet wordt ook wel metatarsalgie genoemd. Metatarsalgie is een Latijns woord, letterlijk betekent het: pijn onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes.
Hoe ontstaat pijn onder de voorvoet?
Overbelasting van de voet
Wanneer u met uw voet afzet om te lopen of springen, steunt u met uw gewicht op uw middenvoetsbeentjes en tenen. Het grootste deel van het gewicht wordt gedragen door het eerste en tweede middenvoetsbeentje, dus de botjes achter uw grote teen en de teen hiernaast.
Voorvoetklachten ontwikkelen wanneer er extra druk op uw middenvoetsbeentjes komt of wanneer de druk niet meer eerlijk wordt verdeeld.
Intensief trainen of hardlopen
Veel druk op de voorvoet
Bij hardlopen of andere sporten waarbij u met uw voet veel afzet, komt er veel druk op de voorvoet. Bij zulke sporten is het risico groter om voorvoetpijn te krijgen, vooral als uw schoenen slecht passen of versleten zijn.
De vorm van de voet
Grote druk op de middenvoetsbeentjes
Soms komt er meer druk op een middenvoetsbeentje door de vorm van de voet. Bij een holvoet bijvoorbeeld, is de druk op de middenvoetsbeentjes groter.
Wanneer het tweede middenvoetsbeentje veel langer is dan het eerste, komt er extra gewicht op dit botje, het eerste middenvoetsbeentje draagt dan minder.
Hamer- of klauwteen
Kromme teen zorgt overbelasting
Bij een hamer- of klauwteen zijn één of meerdere tenen naar beneden gebogen. Zo’n kromme teen zorgt ook dat er meer druk op de middenvoetsbeentjes komt.
Overgewicht
Extra last voor uw voorvoet
Bij staan en lopen draagt uw voorvoet uw gewicht. Overgewicht betekent daarom een extra last voor de botjes van uw voorvoet. Een gezond gewicht kan daarom helpen bij voorvoetpijn.
Verkeerd Schoeisel
Overbelasting van uw voorvoet
Wanneer u op hoge hakken loopt, steunt u vooral op uw voorvoet. Uw voorvoet krijgt het hierdoor extra zwaar.
Wanneer u schoenen met een smalle, puntige neus draagt, kan uw voorvoet ook pijn gaan doen. De botjes in de voorvoet worden dan naar elkaar toegedrukt en kunnen niet meer goed uw gewicht dragen.
Breuk of Scheur
Ontstaan van marsbreuken
Wanneer er te veel druk staat op de middenvoetsbeentjes, kan er een breuk in een of meerdere middenvoetsbeentje ontstaan, of een scheur in de banden die de gewrichtjes in de voorvoet ondersteunen.
Marsbreuken zijn piepkleine scheurtjes in het bot, die langzaam aan steeds groter worden. De scheurtjes ontstaan doordat het bot overbelast wordt, of doordat het bot niet sterk genoeg is voor de belasting.
Vetkussen onder de voet wordt dunner
Schokken worden minder goed opgevangen
Onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes zitten vetkussentjes. Deze vetkussentjes vangen de schokken van het lopen op en helpen om het gewicht eerlijk over de voorvoet te verdelen. Op deze manier beschermen deze kussentjes de botten en andere structuren in de voorvoet. Ook onder de hiel van de voet zit zo’n vetkussen.
Ouderen
Bij het ouder worden, neemt waarschijnlijk de dikte en de kwaliteit van dit vetweefsel wat af. De vetkussentjes kunnen dan niet meer goed de schokken absorberen. Daarom hebben ouderen eerder last van voorvoetpijn.
Reuma
Bij patiënten met reumatoïde artritis verschuift het vetkussen onder de voorvoet soms naar voren (richting de tenen). De kopjes van de middenvoetsbeentjes zijn dan niet meer goed beschermd. In ernstige gevallen zijn de kopjes van de middenvoetsbeentjes zelfs voelbaar onder de huid.
Andere oorzaken
Bij mensen met holvoeten en patiënten met suikerziekte kunnen de vetkussens onder de voorvoet erg dun worden. Er is ook een groep mensen met een (heel) dun vetkussen onder de voorvoet waarbij de oorzaak (nog) niet is gevonden.
Pijn en eelt
De belangrijkste klachten zijn pijn en eelt. Soms zit het eelt op één specifieke plek, bijvoorbeeld onder het tweede middenvoetsbeentje, maar het kan ook verspreid onder de hele voorvoet zitten.
De klachten kunnen geleidelijk ontstaan, maar ze kunnen ook heel plotseling ontstaan, bijvoorbeeld na het dragen van een nieuw paar schoenen, of als u plotseling veel meer bent gaan sporten of een lange wandeling hebt gemaakt
Sesamoïdes:
De meeste botten van het menselijke lichaam zijn met elkaar verbonden door gewrichten. Er zijn er echter een paar die niet aan deze regel voldoen. Deze staan in contact met pezen of zijn door spieren ingekapseld. Dit zijn de sesamoïdes.
De knieschijf (patella) is het grootste sesamoïde. Twee andere hele kleine sesamoïdes (sesambeentjes) bevinden zich aan de onderzijde van de voet, bij de grote teen. Ze zorgen voor een glad oppervlak waarover de pezen kunnen glijden, tevens helpen ze de pezen om meer spierkracht te kunnen ontwikkelen. De sesamoïdes in de voorvoet zijn ook van dienst bij het dragen van het lichaamsgewicht.
Net als andere botten kunnen de sesamoïdes breken, ook de pezen in de omgeving van de sesamoïdes kunnen geïrriteerd of ontstoken raken. Dit noemen we sesamoïditis en is een vorm van een peesontsteking. Dit komt o.a. veel voor bij balletdanseressen, hardlopers en volleyballer.
Symptomen
De pijn is geconcentreerd onder de grote teen ter hoogte van de bal van de voet. Bij sesamoïditis ontwikkelt de pijn zich geleidelijk dit in tegenstelling tot een breuk (fractuur) waarbij deze acuut (plotseling) ontstaat.
Zwelling kan, maar hoeft niet aanwezig te zijn en het buigen en strekken van de grote teen kan lastig en pijnlijk zijn.
Behandeling
De behandeling van sesamoïditis is meestal conservatief, dat wil zeggen zonder ingrijpende maatregelen, zoals een operatie.
De activiteit/belasting die de klachten veroorzaakt heeft, staken.
Ontlast de voetzool en “ijs” eventueel de aangedane plaats. IJzen nooit direct op de huid, maar door middel van een ice-pack of ingepakt in een handdoek.
Podotherapeut
De Podotherapeut kan in veel gevallen de oorzaak van de blessure traceren en behandelen. Door de pijnlijke sesambeentjes drukvrij te leggen middels een zooltherapie of direct te ontlasten met een taping of vilttherapie.
Indien u wilt weten of wij iets voor u kunnen betekenen, bieden wij u een gratis 10 minutengesprek aan bij een van de podotherapeuten van Podotherapie van der Kaa in Tilburg, Dongen, Goirle of Gilze.
Bel voor het maken van een afspraak voor een 10 minutengesprek of een onderzoek van 45 minuten naar 013-4633986.
Tarieven vindt u bij tarieven en vergoeding.